Hoe ik een succesvolle verkoopstylist werd

Toen ik als verkoopstylist aan de slag ging realiseerde ik mij gek genoeg niet dat ondernemen ook een vak is. Met de inschrijving bij de Kamer van Koophandel, een zakelijke bankrekening en verzekeringen, was de start van Pand in de Hand een feit. Maar dat maakte mij natuurlijk nog geen ondernemer.

Mijn avontuur begon met de droom om van mijn passie mijn werk te maken. Werk wat ik gemakkelijk kon combineren met mijn gezin. In de zomer van 2009 vielen voor mij de puzzelstukjes in elkaar. Ik was gevraagd bij de in-verkoopname van een woning. Toen ik de makelaar een rondleiding gaf, bleken de meeste ruimtes een puinhoop te zijn. Omdat de makelaar voorstelde om meteen foto’s te maken, ben ik spontaan aan de slag gegaan om de belangrijkste ruimtes toonbaar en aantrekkelijk te maken. En daar viel alles samen. Verkopers helpen bij de voorbereiding op de verkoop van hun huis. Dat wil ik doen. Tijdens mijn zoektocht op internet bleek dit jonge vak verkoopstyling te heten. In december 2009 heb ik een 4-daagse opleiding tot verkoopstylist gevolgd.

Om zoveel mogelijk invloed te hebben op het eindresultaat was het voor mij een voorwaarde om zelf de gestylde woningen te gaan fotograferen. In januari 2010 heb ik daarom een masterclass woningfotografie gevolgd. Mijn eerste kennismaking met digitale fotografie, geweldig! Heerlijk om mooie beelden te maken. Dat smaakte naar meer!

Anders dan andere vastgoedstylisten?

Om mij te onderscheiden van andere woningfotografen heb ik een uitgebreide cursus Photoshop Elements gevolgd. Tijdens de cursus werkte we allemaal met dezelfde foto’s. Ik retoucheerde boten in rivieren en kleurde portretten in. Maar ik was natuurlijk veel liever met een interieurfoto aan de slag gegaan. Na veel oefenen, zag ik het resultaat van mijn foto’s met sprongen verbeteren!

Verder waren er geen mogelijkheden om door te groeien. Was ik de enige verkoopstylist met ambities? In 2011 besloot ik lid te worden van de beroepsvereniging Crisp; tegenwoordig BNS Crisp. Kort daarna werd een onafhankelijk Keurmerk voor stylisten geïntroduceerd. In april 2012 werden de eerste 10 Keurmerkstylisten benoemd. Topstylisten met ambities, die regelmatig werden bijgeschoold. Een feest van herkenning.  Ik was niet de enige vastgoedstylist met ambities. Mijn doel werd bepaald. Daar wil ik naartoe groeien. Gemotiveerder dan ooit ben ik structureel gaan werken richting het Keurmerk niveau.

Vakidioot

Ik investeerde in een business coachingstraject. Helaas bleek er geen business coach te vinden die gespecialiseerd was in mijn vak, waardoor ik de kennis altijd heb moeten vertalen naar mijn werk. Dat maakte mijn traject tijdrovender dan nodig. Maar het was de moeite waard. Bij de portfolio-check bleek dat ik klaar was voor het Keurmerk op te gaan.

Ik leerde Liesbeth kennen op de beoordelingsdag voor het Keurmerk Vastgoedstylist. Eindelijk ontmoette ik een ambitieuze collega die zo’n beetje hetzelfde pad had bewandeld én dezelfde ambitie had als ik! We hielden contact. Sparren over opdrachten, klanten, fotografie, apparatuur, wat wel en niet werkt etc. brengt nieuwe inzichten. Het voelde goed om een collega te hebben. Ik geloof namelijk niet in concurrentie. We hebben ieder onze eigen kwaliteiten en klanten.

In de afgelopen jaren heb ik ontzettend veel geleerd en verschillende dingen geprobeerd. Een vakidioot in hart en nieren. Ik doe bijna geen dingen die ik niet leuk vind. Ik weet zeker dat mijn weg rechter en korter had kunnen zijn als ik eerder met andere ambitieuze vastgoedstylisten in contact was gekomen. Tenslotte hebben wij allemaal hetzelfde doel. Zorgen dat woningen snel én tegen een mooie prijs kunnen worden verkocht. Hoe meer, hoe liever. Er is werk genoeg!

Stilstand is achteruitgang

Ik zal nooit lang achterover leunen. Persoonlijke en zakelijke groei en ontwikkeling vind ik belangrijk, zowel voor mijzelf als voor mijn bedrijf. Ik daag mezelf graag uit om nieuwe dingen te leren, maar inmiddels weet ik ook dat ik groei door te doen.

En nu ben ik benieuwd naar jou! Herken je iets in mijn verhaal? Wat zou jij willen leren? Waar liep of loop je vast? Ik hoor het graag!

Hartelijke groet,
Ursula Ouwerkerk