Top 5 van meest gemaakte fouten in woningfotografie

Ben je vastgoedstylist en wil je gaan starten met woningfotografie om je diensten uit te breiden? We geven je graag tips! Leer van onderstaande fouten, zodat je meteen aantrekkelijke foto’ van woningen maakt. Daarmee maak je zowel verkopers (en makelaars) als potentiële kopers blij mee.

1. Geen fotostyling toegepast

Je kunt technisch nog zulke goede foto’s van een woning maken, maar als er van te voren geen styling is toegepast, kan de woning er op foto’s toch onaantrekkelijk uitzien. Denk aan een onopgemaakt bed of een veel te druk c.q. vol interieur, deze aspecten zorgen er o.a. voor dat een woning er op foto’s niet aantrekkelijk uitziet. Om een woning echt aantrekkelijk te fotograferen is minimaal fotostyling nodig. Jij als vastgoedstylist hebt het voordeel dat je precies weet hoe een woning er op z’n voordeligst uitziet. Maak gebruik van deze kennis!

2. Verslaafd aan de groothoeklens

Als woningfotograaf is het gebruik van een groothoeklens zeker een vereiste om bepaalde ruimtes goed in beeld te brengen, maar draai ‘m niet continue helemaal ‘open’! Potentiële kopers knappen op een woning af als die op foto’s een riante villa lijkt, maar in de werkelijkheid een klein arbeidershuisje blijkt te zijn. Bovendien wordt een interieur op groothoekfoto’s volledig vervormd, waardoor een ronde klok opeens ovaal is of een 1-persoons bed plotseling een 2-persoons bed lijkt. Controleer altijd of jouw foto’s een reële afspiegeling van de werkelijkheid zijn.

3. Te veel of te weinig foto’s

Van iedere woning zijn minimaal 25 foto’s te maken. Kijkers op Funda verwachten dat ondertussen ook. Worden er minder foto’s gepresenteerd, dan vragen kopers zich af wat er met de woning mis is en waarom niet de moeite is genomen meer foto’s bij de presentatie te plaatsen. Bepaal voor jezelf daarom een minimum standaard aantal foto’s die je aan klanten levert.

Ook het bepalen van een maximum aantal foto’s is verstandig. Dezelfde ruimte meerdere keren fotograferen vanuit een andere positie? Geeft dat nog extra informatie over die kamer? Of een sfeerfoto van een bosje bloemen. Heeft die foto echt toegevoegde waarde voor de verkoop van de woning of is het loze vulling van een fotoreportage?

4. Te hoog standpunt

Regelmatig zien we foto’s op Funda voorbij komen waarbij het standpunt veel te hoog ligt. Te hoog betekent in dit geval ooghoogte. Dat lijkt misschien het normale standpunt, maar voor woningfotografie is dit niet de ideale hoogte. Als je foto’s van een ruimte maakt vanuit ooghoogte zal de verhouding vloer, dat in de foto in beeld komt, ten opzichte van het plafond te laag zijn.

Wanneer je te weinig vloeroppervlakte in beeld brengt, verdwijnt grotendeels de dieptewerking in een ruimte. Wat is dan wel de optimale hoogte? Zorg dat je steeds net boven het horizontale oppervlakte zit van kenmerkende interieurelementen, dus net boven het aanrecht van een keuken of net boven het bed in een slaapkamer.

5. Foto’s niet nabewerkt

Lever nooit foto’s aan die niet zijn nabewerkt in Lightroom of Photoshop. Als je denkt dat een goede fotocamera met groothoeklens voldoende is om goede foto’s af te leveren, moeten wij je teleurstellen. Zonder nabewerking is een foto nog niet ‘af’. Ook al doe je nog zo je best om ruimtes recht en strak in beeld te brengen. Met nabewerking zet je echt de puntjes op de ‘i’. Bijvoorbeeld door de foto precies ‘recht’ te zetten. De lensvervorming eruit te halen, de juiste witbalans te kiezen, etc. etc.

Dezelfde foto: links niet nabewerkt, rechts nabewerkt met Lightroom

Tot zover een aantal fouten waarvoor wij graag behoeden en waarvan je kunt leren. Misschien heb jij ook een paar tips voor vastgoedfotografie? We zijn benieuwd, laat het ons weten en plaats je reactie hieronder.