Welke apparatuur heb je nodig voor vastgoedfotografie?
04 november 2021 
10 min. leestijd

Welke apparatuur heb je nodig voor vastgoedfotografie?


Welke apparatuur heb je nodig voor vastgoedfotografie? Welke typen en modellen zijn geschikt en waar kun je op letten bij de aanschaf van apparatuur? Iedereen heeft specifieke wensen en eisen. Een fotospeciaalzaak is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van camera-apparatuur. Als je je voorbereidt op een bezoek aan een fotowinkel kom je goed beslagen ten ijs en laat je je niet zomaar de duurste apparatuur aansmeren. 😉 Dat is precies wat we willen met dit artikel!

1. Welke camera?

Er zijn veel verschillende fotocamera’s op de markt, maar deze zijn niet allemaal even geschikt voor vastgoedfotografie. Welk model en type camera je kiest, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals besteedbaar budget en het niveau wat je hebt of wilt bereiken. Daarnaast is het beschikbare aanbod in objectieven belangrijk. Misschien heb je al lenzen en moeten die uitwisselbaar zijn met je nieuwe camera? Of is de camera van je keuze zo nieuw op de markt dat er nog weinig keus is in objectieven.

Spiegelreflexcamera

Voor vastgoedfotografie gebruiken we een digitale spiegelreflexcamera. Zowel beginnende als professionele fotografen gebruiken spiegelreflexcamera’s, maar er zijn grote verschillen in kwaliteit en instelmogelijkheden tussen een instap en professioneel model. En dat merk je goed aan de aanschafwaarde.

Je gaat jouw camera vaak (dagelijks) gebruiken, daarom is gebruiksgemak heel belangrijk. Omdat je volledig handmatig fotografeert, is het belangrijk dat je makkelijk toegang hebt tot de meestgebruikte instellingen, zoals ISO, diafragma en sluitertijd. Het aantal in te stellen knoppen is afhankelijk van de uitvoering. Een instapmodel heeft minder knoppen op de body, dan een professioneler model. Wel worden instapcamera’s steeds vaker uitgerust met een touchscreen. Waarmee je misschien alsnog op snelle manier je camera kunt instellen. 

Een instapcamera is geschikt als je nog niet zeker weet wat je met fotografie op professioneel vlak wilt gaan doen. Wel dient deze te beschikken over een aantal functies. Daarover straks meer.

Een semi professionele is een camera voor de gevorderde fotograaf. Wat ons betreft … zeer geschikt om mee te beginnen als je start met vastgoedfotografie. Deze camera beschikt vaak over een tweede instelwiel voor meer bedieningsgemak en de extra display aan de bovenkant van de camera is handig om snel je instellingen af te lezen.

Steeds vaker zijn camera’s uitgerust met een (kantelbaar) touchscreen. Zo’n scherm op de achterkant van de camera biedt dezelfde voordelen als een topdisplay, maar is ook ideaal wanneer je niet pal achter je camera kunt staan om te fotograferen of wanneer je met de ‘live view’ functie werkt.. Het gebruik van een touchscreen kan soms extra vermogen van je accu vragen. Een extra batterij kan dan handig zijn.


Beeldsensor

De resolutie van een digitale camera wordt vaak in megapixels aangegeven, dit is dan de resolutie (of het aantal pixels) die de beeldsensor aan kan. Echter het aantal megapixels is tegenwoordig niet meer zo van belang. Als je foto’s wilt afdrukken op grote formaten heb je minimaal 17 megapixels nodig. Dat is voldoende voor A3 formaat.

De beeldsensor is eigenlijk veel belangrijker. Het formaat van de sensor heeft namelijk veel invloed op de kwaliteit van je foto’s. De belangrijkste formaten voor vastgoedfotografie zijn APS-C (crop-camera) en fullframe. We beperken ons in dit blog tot de algemene voor- en nadelen van een fullframe camera.

Fullframe versus cropcamera

Een fullframe sensor is de grootst mogelijke beeldsensor. De afmetingen van de beelden komen overeen met die van een ouderwets filmrolletje. Deze 'grote' sensor zorgt voor een betere beeldkwaliteit en scherpere foto’s. Vanwege het grote aantal pixels op de sensor is de kans op ruis kleiner, waardoor je met een fullframe camera betere foto's maakt bij weinig licht.

Je kunt met een full frame sensor meer in beeld brengen dan een crop-camera

Het voordeel van fullframe camera’s is dat je minder last van ruis hebt bij hoge ISO waarden én je makkelijker een kleine scherptediepte kunt bereiken.

Het nadeel van fullframe is dat deze camera’s duurder zijn in aanschaf en dat je ook moet investeren in lenzen die hiervoor geschikt zijn. Deze zijn vaak een stuk duurder dan voor crop-camera's.

Bracketing functie

Met de bracketing functie kun je meerdere foto’s tegelijkertijd maken, waarbij je de belichting varieert. Je maakt dan een onderbelichte, een goed belichte en overbelichte foto met 1 druk op de knop. Samengevoegd krijg je een mooi belichte foto (HDR fotografie).

Ideaal wanneer je interieurfoto's maakt met veel tegenlicht, omdat je op die manier toch een foto kunt maken die zowel in de lichte als donkere delen van de foto goed belicht is.

Als je kiest voor een crop-camera, check dan of deze beschikt over bracketing.

Welk merk?

Welk merk je kiest, is heel persoonlijk. Nikon en Canon zijn bekende merken met een goede kwaliteit, maar er zijn ook andere fabrikanten, zoals Sony. Let bij de keuze voor jouw camera op deze punten.

 • kwaliteit (A-merk)
 • de beschikbare hoeveelheid objectieve
 • service en garantie
 • vervangbaarheid 

Nog even een korte samenvatting van belangrijke punten:

 • Gebruiks- en bedieningsgemak
 • Belangrijk is dat je camera over een M-stand beschikt!
 • Grootte en gewicht van de camera
 • Type sensor APS-C (crop) of fullframe

Daarnaast kan de duurzaamheid van de camera een belangrijke rol spelen. Goedkopere camera’s hebben een kunststof behuizing. De duurdere camera’s hebben een magnesium legering behuizing. Deze kunnen tegen een stootje en zijn beschermd tegen stof en weersinvloeden. En gaan dus langer mee. Uiteraard zijn deze camera’s wel duurder in aanschaf en wat zwaarder in gewicht.

Als ‘starter’ in vastgoedfotografie adviseren we je om te kiezen voor een semi-professionele camera. Een spiegelreflex crop-camera is prima om mee te starten. Je houdt zo de investering betaalbaar en kunt later als je bijvoorbeeld dagelijks vastgoedfotoreportages maakt, de stap maken naar duurdere professionele apparatuur (full-frame camera).

Tot slot moet je camera beschikken over de mogelijkheid om in RAW te fotograferen, maar vrijwel alle (spiegelreflex)camera’s hebben deze optie.

2. Welke lens/objectief voor vastgoedfotografie?

Als je een spiegelreflexcamera aanschaft, wordt deze meestal standaard geleverd met een zogenaamde kitlens. Dat is vaak een goedkope lens van de fabrikant, die wordt geleverd in een startpakket. Vaak is dit een zoomlens met een bereik van 18-55 mm. Let op! Dit bereik is niet toereikend voor vastgoedfotografie.

Voor vastgoedfotografen is de groothoeklens het belangrijkste objectief waarmee je werkt. Een groothoekobjectief, afgekort groothoek, is een lens met een grote beeldhoek. Welk objectief voor jouw camera geschikt is, is afhankelijk van het merk en type camera.

Voorbeeld van objectief met een bereik van 11-18 mm

 • Een lens voor camera’s met een kleinere sensor heeft een bereik van 10 tot ongeveer 18/24 mm.
 • Een lens voor camera's met een grote sensor (full frame) heeft een bereik van 16/17 tot 35/40 mm.

De objectieven geschikt voor een fullframe camera zijn vaak duurzamer gebouwd. Ze zijn steviger en beter bestand tegen regen en hierdoor ook duurder.

3. Welk statief?

Een statief heeft maar één doel en dat is het zo stil mogelijk houden van de camera om een zo scherp mogelijke foto te kunnen maken. Met een degelijk statief voorkom je trillingen die bewegingsonscherpte veroorzaken bij het fotograferen. 

De hoeveelheid licht in woningen is vaak te weinig is om snel uit de hand te kunnen fotograferen, daarom maak je gebruik van lange sluitertijden. Om ervoor te zorgen dat je met deze lange sluitertijden scherpe foto’s krijgt, is een stevig statief noodzakelijk.

Bij vastgoedfotografie geeft een camera op een vrijstaand statief het beste resultaat. Een driepoot fotostatief behoort daarom tot de basisuitrusting van een vastgoedfotograaf. Er zijn verschillende soorten statieven, ieder met specifieke kenmerken.

Statieven zijn waard wat ze kosten! Daarom is het belangrijk om een goede keuze te maken tussen de verschillende eigenschappen die een statief heeft en hoeveel je eraan uitgeeft. 

Hier enkele tips om op te letten bij de aanschaf van een degelijk statief voor vastgoedfotografie:

 1. transportlengte
  Om het statief makkelijker te kunnen vervoeren zijn de poten ingeschoven. De transportlengte kan een belangrijk argument voor je zijn. Om de poten te verlengen kun je de secties van de poten uitschuiven. Echter hoe meer secties, des te onstabieler je statief wordt. Ideaal is een statief met maximaal 4 secties, waarvan je er dus 3 kunt uitschuiven. Er zijn statieven met meer dan 5 secties op de markt, maar die raden wij af voor vastgoedfotografie.

 2. Secties fixeren
  Als je de secties (pootjes) uitschuift, bestaan er verschillende mogelijkheden om ze te fixeren. Met behulp van draaisluitingen (Twistlock) of klemmetjes, die je snelt kunt omklappen.

 3. Beenwarmers
  Een ander belangrijk detail om op te letten zijn de zogeheten beenwarmers. Deze dienen als een soort handvat. Wat heel prettig is als de buitentemperatuur onder de 7 graden komt. 😉 Dat is het best wel koud aan je handen.

 4. Rubberen voetjes
  Let ook op het statief is voorzien van rubberen voetjes, zodat je geen beschadigingen op de vloeren maakt bij het fotograferen van woningen. Bij sommige statieven kun je de rubberen voetjes indraaien, zodat er spikes tevoorschijn komen. Wat buiten handig kan zijn voor extra grip.

 5. Maximale hoogte
  Zorg ervoor dat het statief een maximale werkhoogte van ca. 1,60 – 1,80 m heeft, een maximale hoogte van 1,35 m is echt te weinig!! 

 6. Demontabel statiefkop
  Let er bij aanschaf van je statief op dat de statiefkop demontabel is. Dit mag dus geen vaste kop zijn. Meer informatie over statiefkoppen kun je verderop in dit artikel vinden.

Als je serieus wilt fotograferen is een stevig statief een duurzame investering. Dit is de basis van je uitrusting. Bespaar dus niet op je statief. Wanneer je bovengenoemde punten meeneemt, kun je een weloverwogen beslissing maken en heb je er tientallen jaren plezier van!

Welk merk statief?
Er zijn verschillende A-merken beschikbaar. Zelf werken wij met een statief van Manfrotto en Sirui. Sirui biedt sinds 2019 zelfs levenslange garantie op hun statieven. Zij staan voor hun kwaliteit.

We raden je aan om in een foto speciaalzaak te kijken, voelen en een beetje tegen het statief aan te hangen om te testen welke voor jou het beste voldoet. Bij sommige statieven koop je een combinatie inclusief (demontabele) statiefkop. Omdat de statiefkop ook een belangrijke basis is voor de stabiliteit van je camera en lens., duiken we hier nog wat dieper op in.

Statiefkop

Bij de keuze voor een statiefkop dien je erop te letten dat deze speciaal bedoeld is voor fotografie. Een videokop heeft weer andere eigenschappen, dat heeft alles te maken met de camerabeweging die nodig is voor het maken van video's.

De belangrijkste camerabeweging bij video is een vloeiende beweging van links naar rechts ('pannen')”. Een andere belangrijke camerabeweging is een vloeiende beweging van boven naar beneden ('tilten'). Dit is de reden dat bij een videokop een lange hendel zit. Op die manier kan de videograaf makkelijk vloeiende beelden maken.

Links zie je een videostatiefkop, rechts een statief met een balhoofd geschikt voor een fotografie.

Bij vastgoedfotografie is deze pan- en tiltbeweging ook belangrijk, alleen fotograferen wij geen bewegende, maar stilstaande beelden. En natuurlijk zijn er voor fotografie weer verschillende mogelijkheden voor een statiefkop.

1. Drieweg statiefkop 

Hiermee stel je het standpunt in met behulp van drie hendels. Het voordeel van een 3-weg kop is dat je iedere beweging afzonderlijk kunt instellen. Dus pannen en tilten, maar je hebt ook de mogelijkheid om de kop 90º te kantelen, waardoor je zowel landscape als portrait foto’s kunt maken. 

2. Balhoofd statiefkop

Een balhoofd is een statiefkop met een kogellager, waarmee je de camera helemaal vrij kunt positioneren. Een balhoofd kan heel makkelijk worden ingesteld, zodat je snel kunt werken. Een balhoofd heeft twee vergrendelknoppen voor panning en frictie voor meer controle en flexibiliteit.

Heb je een zware camera of lens? Zorg dan voor een stevige kop met een maximale belasting van 20 of zelfs 30 kg.

Quick Release snelkoppeling

Een statiefkop heeft meestal niet de mogelijkheid om je camera rechtstreeks op je statief te zetten. Daarvoor heb je een snelkoppelingsplaatje nodig. Een snelkoppeling is handig om je camera op je statief te bevestigen. Onder de camera bevestig je een plaatje (m.b.v. schroefdraad) en op de statiefkop zit een speciale ruimte om de camera snel op de statiefkop te kunnen bevestigen en er ook weer makkelijk van afhalen. Een snelkoppelingsplaatje is dus een bevestigingsplaat tussen de camera en het statief.

Deze snelkoppeling noemen ze ook wel Quick-release of Arca Swiss-koppeling. Niet alle plaatjes passen op iedere statiefkop. Het is belangrijk om te weten welk snelkoppelingsplaatje bij jouw statiefkop hoort. Snelkoppelingsplaatjes zijn beschikbaar in verschillende maten. Check goed welk plaatje geschikt is voor jouw statiefkop en goed past op je camera.

Wat heb je nodig voor de Cursus Vastgoedfotgrafie?

Om de Cursus Vastgoedfotografie te kunnen volgen heb je ten eerste een camera nodig. Als je alle apparatuur nog moet aanschaffen, koop dan een semi-professionele (crop)camera en investeer daarnaast meteen in een goed statief. Deze aanschaf gaat je heel lang, veel gebruiksgemak en plezier opleveren.

Als je zeker weet dat je professionele vastgoedfoto's wilt gaan maken, dan is het verstandig ook meteen groothoek objectief aan te schaffen. Weet je dit nog niet zeker? Dan kun je de cursus ook prima volgen met bijvoorbeeld je kitlens (of andere zoomlens). Je zou ook kunnen kiezen voor een voordelige tweedehands lens.

Daarnaast dien je voor de nabewerking van de foto’s een computer of laptop te hebben, waarop Adobe Lightroom Classic kan worden geïnstalleerd.  Dit programma kun je tegenwoordig alleen nog maar aanschaffen in abonnementsvorm. Check de website van Adobe als je meer wilt weten aan welke specificaties jouw computer moet voldoen om goed met dit programma te kunnen werken.

Nog meer nodig?

In de eerste lesmodule van de Cursus Vastgoedfotografie komen alle accessoires aan bod, maar de belangrijkste zijn:

 • een tas of koffer om je camera veilig in te vervoeren
 • een sd-geheugenkaart om fotobestanden op te slaan
 • eventueel een extra accu, zodat je altijd een volle batterij hebt

Wij leren jou te fotograferen met natuurlijk licht, dus een flitser heb je voor deze cursus niet nodig. ;-)

Heb je nog vragen over benodigde apparatuur of deze cursus? Meld je aan voor de gratis online informatiebijeenkomst, waarin we je uitgebreid te woord kunnen staan en nog veel meer vertellen over deze (en andere) cursussen op het gebied van vastgoedpresentatie.

Praktijkdag Cursus Vastgoedfotografie vindt plaats in ETC Culemborg

Reactie plaatsen