5 Tips om succesvol online te leren
07 september 2021 
2 min. leestijd

5 Tips om succesvol online te leren

Online leren lijkt op het eerste gezicht ideaal, zeker door de intrede van corona. Je kunt heerlijk thuis in je eigen tempo een opleiding volgen. Bovendien gaan online opleidingen altijd door, ook als het coronavirus weer oplaait en groepssessies niet door mogen gaan.

Maar aan het heerlijk in je eentje en zonder groepsdruk een opleiding volgen, kleven helaas ook nadelen. De grootste valkuil van online leren is dat je, na een enthousiaste start van een online opleiding, niet in een ‘vast’ leerritme komt, waardoor je uiteindelijk de opleiding niet succesvol afrondt. Doodzonde, want je hebt er wel in geïnvesteerd. Waarschijnlijk ook met een duidelijk doel voor ogen, een doel dat zo onbereikbaar blijft.

tips online leren

De Vastgoedstyling Opleiding heeft meer dan 5 jaar ervaring in het geven van online lessen. We geven je graag enkele tips waarmee je wel succesvol een online opleiding volgt.

 1. Maak de opleiding jouw nummer 1 prioriteit

  Als je kiest om een nieuw vak te leren, zorg dan dat die opleiding jouw prioriteit heeft in je dagelijkse bezigheden. Plan het leren van de lessen in je agenda. Maak ruimte om op bepaalde momenten gedurende de dag of week tijd in de opleiding te kunnen steken. Dat klinkt heel logisch, maar in de praktijk blijkt al snel dat als je deze afspraken niet met jezelf maakt, andere afspraken voorrang krijgen. Zet leerblokken in je agenda en geef die prioriteit.

 2. Zorg voor regelmaat

  De makkelijkste manier om je aan je eigen afspraken te houden, is om een vaste dag of tijdstip voor online leren te reserveren. Bepaal welke momenten gedurende de week ideaal voor jou zijn om te gaan leren. Ook als je jouw agenda een keer niet bij de hand hebt, vergeet je minder snel wanneer het tijd is om te leren. Je komt op die manier ook sneller in een leerritme.

 3. Creëer rust in je hoofd

  Je kunt veel geconcentreerder leren wanneer je geen andere to-do’tjes in je hoofd rondspoken. Vind je het heel prettig om in een opgeruimde en nette omgeving te leren? Zoek een ‘vaste’ plek in huis of juist buitenshuis, waar je ongestoord kunt leren. Richt die plek aantrekkelijk in (daar zijn we toch goed in? 😉 ) en zorg dat je daar rustig, minimaal een uur ongestoord, kunt vertoeven. Maak het jezelf makkelijk met een kop koffie of thee bij de hand.

 4. Verwijder stoorzenders

  Rust betekent ook dat je tijdens het leren je niet laat afleiden door binnenkomende telefoontjes, social media, familieleden, etc. Zet je telefoon op niet storen, zodat piepjes van binnenkomende berichten je niet uit je flow halen. Informeer je familiedelen en vrienden op welke momenten je ongestoord wilt leren. Zo ben en blijf je met al je aandacht gefocust op de leerstof, waardoor je leertempo veel hoger ligt dan wanneer je aan het multitasken bent.

 5. Connect met docenten & mede-cursisten

  Vinden er in jouw online opleiding gezamenlijke (online)sessies plaats of is er een community waar je contact kunt maken met docenten en mede-cursisten? Maak daar gebruik van. Zij kunnen je helpen met vragen over de lesstof, geven je feedback op je huiswerk en inspireren je over het vakgebied. Daarnaast zorgen zij ook voor een groepsgevoel. Hierdoor blijf je gemotiveerder om ‘bij te blijven’ met de lessen, zodat de kans op het succesvol afronden van de opleiding veel groter is. Online leren betekent niet dat je altijd in je eentje hoeft te leren! 😉

Ben je benieuwd of online leren iets voor jou is? We nodigen je graag uit de brochure te downloaden of deel te nemen aan de gratis online informatiebijeenkomst.

Reactie plaatsen