Page content

article content

Top 5 van meest gemaakte fouten in woningfotografie

Ben je vastgoedstylist en wil je gaan starten met woningfotografie om je diensten uit te breiden? We geven je graag tips! Leer van onderstaande fouten, zodat je meteen aantrekkelijke foto’ van woningen maakt. Daarmee maak je zowel verkopers (en makelaars) als potentiële kopers blij mee.

1. Geen fotostyling toegepast

Je kunt technisch nog zulke goede foto’s van een woning maken, als er van te voren geen styling is toegepast, kan de woning er op foto’s heel onaantrekkelijk uitzien. Je kunt denken aan hele simpele dingen, zoals een onopgemaakt bed, maar ook een veel te druk of vol interieur zorgt ervoor dat een woning er op foto’s niet aantrekkelijk uitziet. Om een woning echt aantrekkelijk te fotograferen is minimaal fotostyling nodig. Jij als vastgoedstylist hebt het voordeel dat je precies weet hoe een woning er op z’n voordeligst uitziet. Maak gebruik van deze kennis!

2. Verslaafd aan de groothoeklens

Als woningfotograaf is het gebruik van een groothoeklens zeker een vereiste om bepaalde ruimtes goed in beeld te kunnen brengen, maar draai ‘m niet continue helemaal ‘open’. Potentiële kopers knappen op een woning af als die op de foto’s een riante villa lijkt, maar in de werkelijkheid een klein arbeidershuisje blijkt te zijn. Bovendien wordt een interieur op deze foto’s helemaal vervormd, waardoor een ronde klok opeens ovaal is of een 1-persoons bed plotseling een 2-persoons bed lijkt. Controleer altijd of de foto’s een reële afspiegeling van de werkelijkheid zijn.

3. Te veel of te weinig foto’s

Van iedere woning zijn minimaal 25 foto’s te maken. Kijkers op Funda verwachten dat ondertussen ook. Worden er minder foto’s gepresenteerd, dan vragen kopers zich af wat er met de woning mis is en waarom niet de moeite is genomen meer foto’s bij de presentatie te plaatsen. Bepaal voor jezelf daarom een minimum standaard aantal foto’s die je aan klanten levert.

Ook het bepalen van een maximum aantal foto’s is verstandig. Dezelfde ruimte meerdere keren fotograferen vanuit een andere positie? Geeft dat nog extra informatie over die kamer? Of een sfeerfoto van een bosje bloemen. Heeft die foto echt toegevoegde waarde voor de verkoop van de woning of is het loze vulling van een fotoreportage?

4. Te hoog standpunt

Regelmatig zie ik foto’s op Funda voorbij komen waarbij het standpunt veel te hoog ligt. Te hoog betekent in dit geval ooghoogte. Dat lijkt misschien het normale standpunt, maar voor woningfotografie is dit niet de ideale hoogte. Als je foto’s van een ruimte maakt vanuit ooghoogte, zal de verhouding vloer ten opzichte van het plafond te laag zijn.

Wanneer je te weinig vloeroppervlakte in beeld brengt, verdwijnt grotendeels de dieptewerking in een ruimte. Wat is dan wel de optimale hoogte? Zorg dat je steeds net boven het horizontale oppervlakte zit van kenmerkende interieurelementen, dus net boven het aanrecht van een keuken of net boven het bed in een slaapkamer.

5. Foto’s niet nabewerkt

Lever nooit foto’s aan die niet zijn nabewerkt in Lightroom of Photoshop. Als je denkt dat een goede fotocamera met groothoeklens voldoende is om goede foto’s af te leveren, moet ik je teleurstellen. Zonder nabewerking is een foto nog niet ‘af’. Ook al doe je nog zo je best om ruimtes recht en strak in beeld te brengen. Met nabewerking zet je echt de puntjes op de ‘i’. Bijvoorbeeld door de foto precies ‘recht’ te zetten. De lensvervorming eruit te halen, de juiste witbalans te kiezen, etc. etc.

woningfotografie interieurfotografie

Dezelfde foto: links niet nabewerkt, rechts nabewerkt met Lightroom

Tot zover een aantal fouten waarvoor ik je graag wil behoeden en waarvan je kunt leren. Misschien heb jij ook een paar tips voor vastgoedfotografie. Ik ben heel benieuwd, laat het me weten en plaats je reactie hieronder.

Comment Section

0 reacties op “Top 5 van meest gemaakte fouten in woningfotografie

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.