Open Huis

Wat is Open Huis?

Open Huis is het openstellen van een woning voor de verkoop op een bepaalde dag en op een bepaald tijdstip voor potentiële kopers. Open Huis is de meest laagdrempelige manier om potentiële kopers te trekken. Het is erg goed om in te zetten voor de verkoop van een woning. Open Huis wordt georganiseerd door een landelijke makelaarsvereniging, zoals de landelijke NVM Open Huizen dag. Deze vindt twee keer per jaar plaats, namelijk één keer in het voorjaar rond maart en één keer in het najaar rond oktober. Een Open Huis kan ook georganiseerd worden door een makelaar zelf op eigen initiatief voor hun eigen woningaanbod. Als derde kan een verkoper zelf een Open Huis organiseren.

Voordelen Open Huis


 • Efficiënt voor de koper: Zij hoeven niet apart een afspraak te maken met de makelaar of met de verkoper, maar kunnen op een bepaalde dag gewoon naar binnen lopen.
 • Efficiënt voor de verkoper: De verkoper hoeft maar één keer zijn woning in orde te maken voor een bezichtiging voor meerdere kijkers.
 • Praktisch tijdstip: Het vindt meestal plaats op een zaterdag, overdag, en dit komt voor de meeste mensen goed uit.
 • Bezichtiging zonder makelaar: Voor een kijker voelt een bezichtiging zonder makelaar veel vrijblijvender, er loopt niemand in zijn nek mee te hijgen, ze hoeven geen verantwoording af te leggen waarom wel of waarom niet en ze kunnen de bezichtiging zo kort of zo lang maken als ze zelf willen.
 • Extra kijkers: Een verkoper kan meer kijkers trekken juist doordat ze geen afspraak hoeven te maken. Kijkers zullen sneller een woning gaan bezichtigen dan wanneer ze een afspraak moeten maken. Een afspraak maken is toch weer een extra drempel en zonder die afspraak wordt het een stuk makkelijker.
 • Toevallige voorbijgangers: Er hangt meestal een groot bord met ‘Open Huis’. Als kopers al in de buurt zijn en ze zien dat er nog meer huizen meedoen waar ze in eerste instantie niet op hadden geselecteerd, kunnen ze alsnog de woning gaan bekijken. Op die manier kan de verkoper ook weer extra kijkers trekken.
 • Schaarste vergroot aantrekkingskracht: Zeker in regio’s waar de markt enorm aantrekt, is de kans groot dat er meerdere kijkers tegelijk een woning gaan bekijken. Als kijkers dan zien dat er meer mensen geïnteresseerd zijn, kan een woning daardoor aantrekkelijker worden. Ze gaan misschien sneller over tot het bieden en betalen misschien wel een hogere prijs voor de woning, omdat ze zien dat er meer kapers op de kust zijn.

Vastgoedstylisten kunnen veel betekenen op Open Huis


In feite zijn de voorbereidingen voor een Open Huis hetzelfde als een bezichtiging. Als verkopers een makelaar hebben ingeschakeld die de bezichtigingen doet, zal de Open Huis een nieuwe ervaring voor hen zijn. Nu moeten zij zelf de kopers in hun eigen woning rondleiden. Niet alle verkopers willen dit zelf doen of hebben daar de tijd voor. Als vastgoedstylist kun je de verkoper daarom helpen bij Open Huis:
 • Leegstaande woning voor één dag meubileren speciaal voor Open Huis
 • Kort van te voren de woning afstylen voor Open Huis
 • De verkoper kort van tevoren instrueren, bijvoorbeeld met een checklist
 • Je kunt de bezichtiging tijdens Open Huis begeleiden als gastheer/gastvrouw

Tips voor als je als vastgoedstylist de kijkers zelf gaat rondleiden tijdens Open Huis


De ideale routing


Bedenk allereerst wat de ideale routing van de woning is. Waar wil je dat de mensen binnenkomen? Wat wil je dat de kijkers als eerste te zien krijgen? Waar wil je ze laten eindigen? Hanteer daar wel een logische volgorde in. Het is natuurlijk het meest logisch als je ze in de hal ontvangt en vervolgens als eerste de woonkamer laat zien. De woonkamer is een hele belangrijke ruimte. Vanuit daar, afhankelijk van hoe de woning is en of die meerdere verdiepingen heeft, bepaal je hoe ze door de woning heen gaan, zodat ze alles te zien krijgen.

Op een mooie, zonnige dag kan het hartstikke leuk zijn om in de tuin te eindigen met een koud glaasje water of iets anders fris. Is het een koude dag en heeft de verkoper een open haard? Dan is het leuk om daar te eindigen. Heeft de verkoper een hele mooie keuken? Dan is het leuk om daar te eindigen met een kopje koffie. Houd hier rekening mee en verzin van tevoren de ideale routing.

Bepaal de lengte


Bepaal ook even van tevoren de lengte van een rondleiding of bezichtiging. Om een woning echt goed te kunnen bekijken en te voelen, zal een succesvolle bezichtiging zeker een uur duren. Je hoeft niet een uur met de kijkers door de woning heen te lopen, maar ze moeten wel echt de woning kunnen voelen. Ook is het verstandig om de kijkers niet op te jagen en er niet te snel doorheen te willen lopen, omdat de volgende alweer staat te wachten. Bekijk hoe je dit aan gaat pakken, maar geef ze in ieder geval de ruimte om er zeker een uur aanwezig te zijn. Laat ze eventueel op de bank zitten, laat ze genieten en ontspannen, zodat ze echt de woning in zich op kunnen nemen.

Laat kijkers gaan


Je merkt snel genoeg wanneer kijkers niet geïnteresseerd zijn in de woning. Vaak merk je het de eerste tien minuten al. Ze kraken de woning af of willen er heel snel doorheen lopen. Het is niet erg als dat gebeurt. Laat de kijkers dan ook gaan.

Probeer niet te verkopen


Ontvang de kijkers hartelijk, zorg dat je er representatief uitziet, luister altijd goed en beantwoord al hun vragen. Weet je sommige antwoorden op hun vragen niet? Dat geeft niets. Noteer ze dan en geef aan de kijker door dat de makelaar, of een andere persoon die wel het antwoorden weet, contact met hen opneemt om de vragen alsnog te beantwoorden. Probeer ook gewoon rustig te blijven. Ga niet kakelen en probeer zeker niet te verkopen, want je gaat juist presenteren (je wilt de woning laten zien), luister en stel eventueel vragen waar ze naar op zoek zijn. Geef kijkers ook de ruimte. Kijkers vinden het vaak fijn om op het laatst even alleen te zijn met zijn of haar partner, of iemand anders waarmee de kijker de woning bekijkt, om even te overleggen en te vragen wat de ander van de woning vindt. Daar willen kijkers niet altijd iemand bij hebben.

Vraag gegevens van de kijkers


Ten slotte, zorg dat je de bezichtiging goed afsluit. Dat betekent dat kijkers ook altijd hun gegevens dienen achter te laten op een bezoekersformulier. Dat is helemaal niet gek, want de woning wordt opengesteld en je mag daarvoor gerust de namen en adresgegevens noteren. Bovendien geef je hiermee de makelaar de kans om de kijkers achteraf nog even te contacteren. Er kan gecheckt worden wat ze van de woning vinden en vragen of ze nog geïnteresseerd zijn in een tweede bezichtiging. Mochten ze niet verder willen kijken, kan de makelaar vragen waarom de woning afviel. Wellicht dat daar ook hele belangrijke informatie uitkomt, omdat er misschien een aantal negatieve aspecten zijn die makkelijk tot positieve kenmerken kunnen worden omgetuned. Misschien was de woning te donker, waren er te weinig kamers, was er teveel achterstallig onderhoud, etc. Dit zou de verkoper dan nog aan kunnen pakken om de woning de volgende keer beter te presenteren.
Reactie plaatsen