Alles over een bezichtiging

Alles wat je moet weten over een bezichtiging

Een bezichtiging is het bekijken van een woning door een potentiële koper (iemand die interesse heeft in de woning). In de meeste gevallen wordt een woning niet rechtstreeks via internet verkocht. Potentiële kopers willen een woning ook in het echt zien om de sfeer te proeven en het van dichtbij te bekijken. Dat doen ze door een afspraak te maken voor een bezichtiging en dat loopt via de makelaar of de verkoper zelf. De geïnteresseerde wordt dan ook door de makelaar of de eigenaar rondgeleid. Ook kan het zijn dat een gastheer of gastvrouw de bezichtiging regelt.

Vindt de bezichtiging plaats met een makelaar? Dan is de verkoper er waarschijnlijk niet bij, maar hij is niet verplicht om weg te blijven tijdens de afspraak.

De bezichtiging is de eerste stap in het aankoopproces! Zonder bezichtiging vindt er in de meeste gevallen geen verkoop plaats. Als vastgoedstylist kun je kijkers beïnvloeden en kun je er dus voor zorgen dat kijkers zich meteen goed voelen bij de woning.

Zintuigen prikkelen


Wanneer kijkers langskomen, is het belangrijk dat ze zich meteen thuis voelen. Je helpt hen daar onbewust bij door hun zintuigen positief te prikkelen. Vastgoedstylisten kunnen daar bewust gebruik van maken. Hieronder lees je welke zintuigen, naast het gezichtsvermogen, een belangrijke rol spelen tijdens een bezichtiging.

Geur


Geuren in een woning zijn heel belangrijk. Geuren bepalen, net zoals beelden, de eerste indruk van een woning. Een potentiële koper neemt met alle zintuigen een woning waar. Het reukzintuig speelt een hele belangrijke rol. Als het niet lekker ruikt in een woning, belemmert dat de bezichtiging. Ook voelen mensen zich niet prettig wanneer ze in een vies huis rondlopen. Dat geeft ook meteen een negatief gevoel over de woning.

Wat communiceren vieze geuren?


 • Onhygiënisch, vies huis
 • Technische gebreken: Bijvoorbeeld problemen met het riool of lekkages.
 • Verdoezelen cosmetische gebreken: Bijvoorbeeld wanneer er net is geverft of wanneer er een sterke terpetine lucht in de woning hangt.
 • Ligging en omgeving: In de buurt van een boerderij, fabriek, uitlaatgassen, etc.
 • Huisdieren: Voor mensen met allergieën kan dit een probleem zijn. Ook wanneer mensen niet van huisdieren houden en ze de geur van bijvoorbeeld een hond ruiken, heeft dat meteen een negatief effect.

Wanneer speelt geur een belangrijke rol?


 • Op het moment dat kijkers naar een woning toelopen. De geur buiten kan dan al van invloed zijn. Stel, de bewoner woont aan een drukke weg met allerlei uitlaatgassen, dan is het verstandig om de bezichtiging buiten de spits te plannen. Ook als de bewoner weet dat er op een bepaalde dag of tijdstip in de omgeving wordt gegierd, is het niet verstandig om dan een bezichtiging in te plannen. Verder kun je zelf weinig doen aan de buitenlucht, maar er kan wel een beetje rekening mee worden houden.
 • Op het moment dat kijkers de hal binnenstappen. In die eerste paar seconden kunnen kijkers echt goed de geur van een woning ruiken. De geur in de hal is de geur die kijkers onthouden.

Hoe krijg ik een vieze geur uit een woning?


 • Schoonmaken
 • Gebreken herstellen (vocht in de woning, probleem met de riolering, etc.)
 • Niet meer binnen roken
 • Luchten

Welke geuren wel?


Alle mensen houden van schoon en fris. Kijkers willen geen geuren van bewoners ruiken. Een frisse geur geeft kijkers het idee dat een woning schoon en technisch in orde is.

Neutrale, frisse geuren zijn altijd goed, zoals de geur van pas gedweilde vloeren of bijvoorbeeld de geurstokjes van Rituals. Die zijn niet overheersend en niet te sterk. Pas op met geurkaarsjes en wierook, want soms kunnen deze geuren te overheersend zijn en te veel opvallen, waardoor kijkers argwanend worden.

Temperatuur


De temperatuur van een woning speelt ook een hele belangrijke rol en heeft invloed op de kijkers tijdens een bezichtiging. Temperatuur beïnvloedt de stemming van de kijkers en doet dat eigenlijk sterker dan alle andere zintuigen dat doen.

Een te koude woning geeft een heel onaangenaam gevoel. Kijkers voelen zich minder snel thuis en het geeft een ongastvrij gevoel. Ze houden hun jassen aan, het werkt onbehagen en het wekt een negatief gevoel op. De verwarming dient daarom in alle ruimtes op een gelijkmatige temperatuur te zijn ingesteld. Is het winter en heeft de verkoper een mooie houtkachel? Zet deze dan vooral aan. Je legt dan ook nog eens de focus op een positief punt van de woning. Let op dat je het niet te warm maakt.

Een te warme woning is ook niet goed. Kijkers worden sneller moe en gaan zweten. Het wekt ook weer een onbehagen en negatief gevoel op. Als er kijkers komen op een bloedhete zomerdag, kun je alle ramen openzetten en het goed laten luchten. Als een woning airco heeft, kun je die ook van tevoren aanzetten. Sommige airco’s maken geluid wat storend kan zijn tijdens een bezichtiging. Als de airco geluid maakt, is het verstandig deze voor de bezichtiging uit te zetten. Ook kan een woning goed koel gehouden worden door de raambekleding te sluiten en het zonnescherm uit te doen. Tijdens een bezichtiging moet de raambekleding en het zonnescherm wel weer omhoog, want al het licht van buiten moet wel in de woning komen.

Geluid


Ook het hoorzintuig speelt een belangrijke rol tijdens een bezichtiging. Storende geluiden kunnen namelijk het leefgenot in een woning enorm belemmeren. Sommige kijkers zullen hier heel gevoelig voor zijn als ze een woning gaan bezichtigen en zullen hier echt op gaan letten.

Over welke geluiden hebben we het?


 • Storende achtergrondgeluiden van buiten: Bijvoorbeeld een drukke weg, vliegtuigen, fabriek, kinderen op het schoolplein, etc. Plan bezichtigingen op gunstige tijdstippen als de verkoper weet dat er wel eens geluidsoverlast is.
 • Slechte akoestiek: Pas meer textiel toe. Textiel heeft een positief effect op de akoestiek in een woning. Denk aan gordijnen, vloerkleden, kussens, plaids, etc.
 • Technische geluiden: Denk aan een afzuiginstallatie, koelkast, koffiezetapparaat, etc. Check of de installaties nog optimaal zijn. Misschien moeten ze schoongemaakt worden, gesmeerd worden of vervangen worden. Deze geluiden kunnen als storend worden ervaren, maar ze kunnen ook vragen opwekken over het functioneren van apparatuur en installaties in een woning.
 • Gehorig huis: Denk aan baby’s die huilen, muziekinstrumenten, hakken op de vloer of trap, televisie, etc. Hier kun je weinig aan doen. Wel kun je bezichtigingen op een rustig moment inplannen. Aan de andere kant, hou het wel eerlijk. Een verkoper zal altijd de kopers juist moeten informeren als er wordt gevraagd naar overlast van de buren.

Huisdieren tijdens een bezichtiging


Het lijkt misschien een beetje overbodig, maar het kan soms lastig zijn om de bewoner of verkoper te overtuigen van het feit dat huisdieren een bezichtiging niet mogen belemmeren. De bewoner vindt zijn huisdier natuurlijk leuk en gezellig, maar niet iedereen houdt van dieren, sommige mensen zijn bang voor ze of misschien is de kijker wel allergisch voor huisdieren.

Mensen die zelf geen huisdieren hebben, ruiken onherroepelijk de geur van een huisdier, ook al denkt de bewoner dat een ander het niet ruikt.

We kennen natuurlijk huisdieren als honden en katten, maar er zijn ook mensen die andere soorten huisdieren hebben, zoals knaagdieren, vogels, spinnen, slangen, etc. Ook papegaaien die zichzelf zelfs in een gesprek kunnen mengen tijdens een bezichtiging. Huisdieren brengen rommel, haren en luchtjes met zich mee en dat zijn factoren die een negatieve invloed kunnen hebben op de bezichtiging van een woning.

Het is belangrijk dat er tijdens een bezichtiging geen spoor meer is van huisdieren. Mandjes, drink- en eetbakjes, kleedjes, kattenbak, speeltjes, etc. moeten allemaal tijdelijk opgeborgen worden. Ook het huisdier zelf moet dus tijdelijk even ondergebracht worden bij de buren, familieleden of vrienden.

Tijdens een bezichtiging:


 • Zorg dat huisdieren uit de woning zijn
 • Zorg dat alle aanverwante artikelen opgeborgen zijn
 • Zorg ervoor dat kijkers niet weten dat er een huisdier woont
Reactie plaatsen