Met de duurste camera maak je niet altijd de beste foto's
20 september 2017 
1 min. leestijd

Met de duurste camera maak je niet altijd de beste foto's

Ik weet nog goed dat ik mijn allereerste iMac kocht. Trots dat ik deze mooie computer bij elkaar had verdiend. Totdat ik ermee aan de slag ging… Vol goede moed drukte ik mijn zilveren designscherm aan. Een leeg bureaublad verscheen op mijn scherpe beeldscherm. Ik had werkelijk geen idee waar ik mijn geliefde programma’s zou kunnen vinden. Laat staan openen. Mijn trotse gevoel verdween en onzekerheid nam het over. Ik had een dure iMac gekocht, maar ik kon ‘m nauwelijks gebruiken!

Ik hoor de jonge verkoper nog zeggen hoe “easy” de overstap zou zijn. “Mac is namelijk heel intuïtief in gebruik”. Ja ja… Uiteindelijk had ik me aangemeld voor de introductiecursus werken met een Mac. Leren hoe de basis werkte, bleek waardevolle informatie voor mij. Inmiddels kan ik prima met mijn iMac overweg, maar dat ging niet vanzelf.

Begin 2010 besloot ik dat ik alle woningen zelf zou gaan fotograferen. Toen ik naar de foto speciaalzaak ging om een spiegelreflexcamera te kopen, wist ik dat deze verbintenis voor onbepaalde duur zou zijn. Objectieven tussen Nikon en Canon zijn niet uitwisselbaar, dus overstappen van het ene merk naar het andere doe je niet zo maar.

Dankzij de ervaring met mijn iMac wist ik dat basiskennis belangrijk is. Deze keer was mijn startpunt een masterclass woningfotografie. Waarin we in een korte introductie met zeer beknopte technische basiskennis aan de slag gingen om het geleerde in praktijk te brengen. Dankzij mijn spiekbriefje wist ik aardige foto’s te maken, maar ik had echt geen idee wat ik aan het doen was.

Ik voelde me onzeker. Ik had een mooie camera, maar ik had geen idee wat ik precies moest doen om goede foto’s te maken. Zeker in situaties met veel tegenlicht, waardoor interieurs werden onderbelicht en lichte ruimtes op foto’s veel te donker leken. Maar ook in ruimtes met weinig licht, vroeg ik me af of ik een flitser moest gaan gebruiken. Situaties die bijna in alle woningen voorkomen ;-(

Moraal van het verhaal. Zelfs de duurste spiegelreflexcamera gaat je niet helpen om goede foto’s te maken, als je niet weet hoe je de camera moet instellen. Als je niet snapt wat je met je fototoestel aan het doen bent, omdat je de basiskennis van fotografie mist. Als je aan de slag wilt met vastgoedfotografie investeer dan niet alleen in een goede spiegelreflexcamera, maar ook in een goede cursus!

Tip! In deze video leggen we uit welke apparatuur geschikt is voor het maken van professionele vastgoedfoto's.

Reactie plaatsen