Waarom ik geen vastgoedstylist wilde worden
09 januari 2017 
3 min. leestijd

Waarom ik geen vastgoedstylist wilde worden

Teveel mensen doen niet wat ze het liefste doen. Ook ik was zo iemand. Hoewel ik er geen dag spijt van heb gehad, was de beslissing om vastgoedstylist te worden niet een makkelijke. Ik vond het eng en ik twijfelde enorm. Als afgestudeerd ingenieur aan de Technische Universiteit overstappen naar een beroep zonder beschermde titel; het is een keuze die menig ander misschien nooit had genomen.

Maar logische en rationele beslissingen zorgen er niet altijd voor dat je dromen uitkomen. Daar is lef voor nodig. Een paar jaar na mijn studie had ik al de keuze gemaakt voor het ondernemerschap. Ook geen gemakkelijke keuze gezien de prima start die ik direct na mijn studie in het bedrijfsleven had. Ik was product manager bij een groot internationaal concern, maar een vast inkomen en de mogelijkheden om binnen het bedrijf door te groeien, bleken voor mij niet voldoende te zijn om gelukkig te worden.

En dus gooide ik al snel het roer om en opende ik een winkel. Helaas gaf me deze manier van ondernemerschap niet die vrijheid en voldoening die ik voor ogen had. Het ontwikkelen van het nieuwe winkelconcept vond ik fantastisch. Maar zodra alles op rolletjes liep en ik de hele dag de winkel moest bemannen, was de uitdaging weg. Al snel ging de winkel online, maar ook de kick van het online ondernemen bleek van korte duur.

Ik wilde creatiever en duurzamer ondernemen. Ik richtte een nieuw label op van ecologische baby en lifestyle artikelen. Producten die ik zelf ontwierp en vervolgens liet produceren. Ik verkocht ze aan winkels in binnen- en buitenland. Super gaaf om mijn eigen producten in winkels te zien liggen, maar omdat het ontwerpproces maar een heel klein gedeelte uitmaakte van het runnen van dit bedrijf, raakte ik ook hier weer op uitgekeken met als gevolg dat het na een paar jaar opnieuw begon te kriebelen.

Wat was het toch waarom ik steeds weer uitgekeken raakte op mijn werk? De rode draad bleek toch wel het ontbreken van creatieve processen en handelingen te zijn. Zodra mijn bedrijf gestart was, dagelijkse handelingen routine werden en het creatieve proces grotendeels over was, was ook mijn interesse weg. Ik moest dus iets vinden wat mij continue voldoende creatieve uitdaging bleef geven.

Ondertussen was ik 41 jaar, getrouwd en met 2 opgroeiende kinderen werd ons huis te klein. We gingen op zoek naar een groter huis. Ik ging internet afstruinen op zoek naar ons nieuwe droomhuis. Dat was het moment dat ik in aanraking kwam met woningpresentaties. En dan heb ik het vooral over de slechte woningpresenaties. Zowel op internet als tijdens bezichtigingen schrok ik mij een hoedje. Ik verbaasde me dat huiseigenaren niet eens de moeite namen om hun bedden op te maken voor een fotoreportage, maar ook tijdens bezichtigingen moest ik door ‘troep’ heen kijken, want ja…. er werd nog gewoon geleefd in deze huizen.

Vastgoedstylist, een vak?

Konden woningen echt niet aantrekkelijker worden gepresenteerd? Ik was serieus verontwaardigd over het feit dat er zo weinig aandacht aan de presentatie van een woning werd besteed. Van jongs af aan interesseer ik me al voor styling en vormgeving. Op de basisschool begon ik met het schuiven van mijn eerste meubeltjes. Als tiener ging ik zelf aan de slag met behangen, stofferen en schilderen van mijn slaapkamer en als industrieel ontwerper had ik geleerd producten voor de verkoop goed te presenteren. Naar mijn idee kon het echt heel veel beter!

Was het verstandig weer het roer om te gooien? Weer helemaal van scratch af aan een nieuwe business opzetten? Ik wist dat ik financieel een onzekere periode tegemoet zou gaan. Maar ja, die dromen…… die bleven maar komen. Daarom besloot ik, voordat ik in het diepe sprong, een opleiding vastgoedstyling te volgen, zodat ik kon ervaren of ik het vak echt wel zo leuk vond.

Ik was verkocht en werd vastgoedstylist!

Om een lang verhaal kort te maken. Na de kennismaking met het vak van vastgoedstylist was ik echt verkocht! Het vastgoedstyling-virus had me meteen te pakken en liet me niet meer los. Ik heb een nieuw bedrijf (LO studio) gestart en ben vrijwel direct begonnen met het uitoefenen van het vak. Heerlijk, iedere keer weer een nieuwe creatieve uitdaging; met minimale middelen een woning snel aantrekkelijk te presenteren voor de verkoop. Een beroep wat echt bij me bleek te passen. Ik ben er nog steeds niet op uitgekeken! Iedere opdracht is weer anders en hoe heerlijk is het om verkopers te helpen hun droomhuis bereikbaar te maken door hun huidige woning goed te verkopen.

Met het ondernemerschap had ik al veel ervaring, maar na alleen de opleiding vastgoedstyling was ik er nog niet. Door actief te worden in ondernemersnetwerken, hulp in te schakelen van een business coach en het behalen van het Keurmerk Vastgoedstylist is mijn bedrijf succesvol geworden. In de afgelopen jaren heb ik honderden woningen gestyled, gefotografeerd, video’s en er plattegronden van gemaakt en nog steeds zie ik de stroom van opdrachten groeien. Vastgoedstyling is uitgegroeid tot een echt vakgebied, waar zowel huiseigenaren als makelaars niet meer omheen kunnen.

En toch kon ik het niet laten iets nieuws op te zetten 😉 Naast mijn eigen bedrijf ben ik samen met collega Keurmerkstylist Vastoed, Ursula, die ook een goedlopend bedrijf in woningpresentaties heeft, de Vastgoedstyling Opleiding gestart. Startende en ervaren vastgoedstylisten helpen wij succesvol te worden in het mooiste beroep van Nederland. Onze gezamenlijke missie is om vastgoedstyling naar een hoger level te brengen in Nederland en het aantal keurmerkstylisten te verdubbelen.

Zoals ik dit verhaal begon… teveel mensen doen nog steeds niet wat ze het liefste doen. Mijn advies: Stop met dromen en maak vandaag nog je dromen waar!

Marileen
Door

Marileen

op 27 Apr 2017

Super verhaal, klinkt erg leuk, doe al 14 jr werk waar ik niet blij van wordt... bang om Stappen te zetten... maar zo kom je inderdaad nergens!!

Ursula Ouwerkerk
Door

Ursula Ouwerkerk

op 28 Apr 2017

Hoi Marileen, Het kan soms lastig zijn om een keuze te maken. Als je doet wat je echt leuk vind, dan hoef je nooit meer te werken ;-) Als je wilt weten of vastgoedstylist iets voor je is, dan kun je een gratis proefles aanvragen via: https://vastgoedstylingopleiding.nl/gratis-proefles-vastgoedstyling

Cindy
Door

Cindy

op 20 May 2017

Ik zit ook aan een carrièreswitch te denken! Maar ben alleenverdiener en bang om mijn vastigheid op te geven! Zit links rechts rond te kijken wat ik dan wel wil, maar weet wel nog jaren in mijn huidige baan blijven no way! Maar naar het lezen van jou verhaal wordt ik wel enthousiast!

Liesbeth Oldeman
Door

Liesbeth Oldeman

op 21 May 2017

Hoi Cindy, zo'n stap zet je inderdaad niet zomaar, zeker niet als je alleenverdiener bent. Maar als je echt je hart volgt en gepassioneerd met een (nieuw) vak aan de slag gaat, krijg je er ook heel veel energie van en kun je veel meer dan je ooit verwachtte. Ik adviseer je onze gratis proefles aan te vragen of deel te nemen aan het gratis webinar (23 mei), dan maak je nog meer kennis met het vak en ons! Groetjes, Liesbeth

Reactie plaatsen