arrow_drop_up arrow_drop_down
1 september 2016 

In 4 stappen naar Keurmerkstylist Vastgoed

Vastgoedstyling is een aantrekkelijk beroep als je gevoel hebt voor styling. Dat was ook mijn droom om met (vastgoed)styling mijn brood te gaan verdienen en die droom is uitgekomen! Maar dat ging niet van zelf. In dit artikel geef ik je handige tips en een stappenplan om ook jouw droom uit te laten komen en Keurmerkstylist Vastgoed te worden!

1. Het vak leren

De eerste stap is kennis vergaren over het vak. Dat wil zeggen een opleiding gaan volgen en heel veel leren over vastgoedstyling. In Nederland bestaat er geen officieel erkende vastgoedstyling opleiding. Er bestaat ook geen studie die je op mbo, hbo of universitair niveau kunt volgen. Verschillende bedrijven en instituten bieden een ‘cursus’ aan, waarbij certificaten worden uitgereikt. Een officieel landelijk erkent diploma is echter (nog) niet te behalen.

Een certificaat ‘Vastgoedstyling’ zegt in feite dus niet zoveel over iemands kwaliteiten, wel of iemand een cursus of opleiding heeft gevolgd. Dat is gelijk ook het ‘probleem’ in Nederland. Iedereen kan zich vastgoedstylist noemen. De enige beschermde ‘titel’ is Keurmerkstylist Vastgoed. Wil je je echt onderscheiden van de concurrentie en een bevestiging hebben over jouw kwaliteit als vastgoedstylist, dan is het raadzaam dit Keurmerk te gaan halen.

Welke opleiding of cursus vastgoedstyling je moet kiezen, laat ik aan jezelf over. Die keuze hangt af hoe en op welke manier jij wilt leren (e-learning, schriftelijk, 1-daagse, etc.) Hoeveel tijd je hiervoor kunt reserveren, wat je budget is en of je volgens een bepaalde methode wilt werken of juist niet.

2. Je eigen bedrijf opstarten

Ervan uitgaande dat je als zelfstandig ondernemer aan de slag gaat met vastgoedstyling, zul je na het afronden van de opleiding vastgoedstyling je eigen bedrijf kunnen starten. Dat is stap 2. Dat is ook super gaaf om te doen, maar dat betekent wel dat je het ondernemerschap moet omarmen. In de praktijk zal je ‘slechts’ 50% van je tijd kunnen besteden aan het vak en de andere 50% aan het ‘ondernemen’. Veel startende vastgoedstylisten verkijken zich op het ondernemerschap. Het is wel echt iets dat je moet willen.

Hoe start je met je eigen bedrijf? Het begint met de inschrijving van je onderneming bij de Kamer van Koophandel. Je gaat een bedrijfsnaam kiezen, een logo ontwerpen, een website ontwikkelen, je boekhouding opzetten, een business- en marketingplan maken, etc. Heel veel verschillende onderwerpen die je allemaal zelf kunt doen of experts voor kunt inschakelen. Bedenk goed van te voren wat je zelf wilt en kunt doen en waar je hulp van experts voor nodig hebt. Zeker als je net start is het slim om je niet meteen zwaar in de schulden te steken en dus veel zelf te gaan doen. Daar leer je meteen ook heel veel van. Bovendien kun je hier zeker je creativiteit in kwijt. ?

3. Uren draaien

Als je je bedrijf eenmaal hebt opgezet en de eerste klanten komen, wordt het echt heel leuk! Dan begint fase 3: Ervaring opdoen. In deze fase word je pas echt vastgoedstylist. Je komt bij verkopers thuis, gaat ze helpen met de vastgoedstyling, krijgt feedback en ziet resultaat van je werk.

De eerste opdrachten kosten je waarschijnlijk nog veel tijd en energie, maar al doende leert men. Je krijgt routine, je leert met klantverwachtingen om te gaan en je organiseert je bedrijf steeds beter en beter. Je ontdekt welke aspecten van het vak je echt heel leuk vindt en gaat je specialiseren in aangrenzende vakgebieden zoals woningfotografie, woningvideo, plattegronden, etc. Je wordt professioneler en jouw bedrijf wordt aantrekkelijker voor klanten.

Hoe lang deze fase duurt, is moeilijk te zeggen. Dat hangt helemaal af van de tijd en energie die je hiervoor beschikbaar stelt. Als je fulltime aan de slag gaat, kun je binnen 1 à 2 jaar aardig op weg zijn. Heb je er nog een parttime baan naast of run je je bedrijf op parttime basis, dan kan het wat langer duren.

4. Erkenning professionaliteit d.m.v. Keurmerkstylist Vastgoed

Maar dan komt het moment dat je jezelf gaat zien als een echte professional. Je merkt dat je op zoek gaat naar erkenning, dat je ziet dat jij een echte professional in je vakgebied bent geworden en dat je je positief onderscheid van de ‘starters’. Dat kan het moment zijn om op te gaan voor Keurmerkstylist Vastgoed.

Voor mij was dat de reden dat ik Keurmerkstylist wilde worden. Niet om meer klanten te krijgen, nee, ik zocht naar een bevestiging dat ik echt heel goed ben in mijn vak. Een lidmaatschap bij BNS Crisp, de beroepsvereniging voor stylisten, was niet voldoende. ‘Iedereen’ kan daar lid van worden en dat zegt niets over hoeveel ervaring je hebt in je vakgebied.

Ik wilde echt bewijs, voornamelijk voor mijzelf. Het Keurmerk Vastgoed geeft mij de zekerheid dat ik op het goede pad ben en blijf. Mede door de contacten onderling met de andere Keurmerkstylisten en het uitwisselen van kennis. Ik weet precies wat ik waard ben, waardoor ik mijn diensten voor de juiste prijs aanbied en een goedlopend bedrijf heb.

Conclusie: Je hebt niet 1-2-3 een goed lopende business in vastgoedstyling. Hoe leuk het vak ook is. Je hebt een lange adem en heel veel doorzettingsvermogen nodig, maar als je doorzet, is het absoluut mogelijk succesvol te worden in dit vak en dat je iedere dag vrolijk opstaat, omdat je fantastisch werk hebt!

Over de schrijver
ir. Liesbeth Oldeman is expert in woningpresentaties en Keurmerkstylist Vastgoed. Naast haar eigen bedrijf, LO studio woningpresentatie is zij docent aan de Vastgoedstyling Opleiding.
Reactie plaatsen

Cookies?