Hoe ik een succesvolle verkoopstylist werd
17 mei 2017 
2 min. leestijd

Hoe ik een succesvolle verkoopstylist werd

Toen ik als verkoopstylist aan de slag ging realiseerde ik mij gek genoeg niet dat ondernemen ook een vak is. Met de inschrijving bij de Kamer van Koophandel, een zakelijke bankrekening en verzekeringen, was de start van Pand in de Hand een feit. Maar dat maakte mij natuurlijk nog geen ondernemer.

Mijn avontuur begon met de droom om van mijn passie mijn werk te maken. Werk wat ik gemakkelijk kon combineren met mijn gezin. In de zomer van 2009 vielen voor mij de puzzelstukjes in elkaar. Ik was gevraagd bij de in-verkoopname van een woning. Toen ik de makelaar een rondleiding gaf, bleken de meeste ruimtes een puinhoop te zijn. Omdat de makelaar voorstelde om meteen foto’s te maken, ben ik spontaan aan de slag gegaan om de belangrijkste ruimtes toonbaar en aantrekkelijk te maken. En daar viel alles samen. Verkopers helpen bij de voorbereiding op de verkoop van hun huis. Dat wil ik doen. Tijdens mijn zoektocht op internet bleek dit jonge vak verkoopstyling te heten. In december 2009 heb ik een 4-daagse opleiding tot verkoopstylist gevolgd.

Om zoveel mogelijk invloed te hebben op het eindresultaat was het voor mij een voorwaarde om zelf de gestylde woningen te gaan fotograferen. In januari 2010 heb ik daarom een masterclass woningfotografie gevolgd. Mijn eerste kennismaking met digitale fotografie, geweldig! Heerlijk om mooie beelden te maken. Dat smaakte naar meer!

Anders dan andere vastgoedstylisten?

Om mij te onderscheiden van andere woningfotografen heb ik een uitgebreide cursus Photoshop Elements gevolgd. Tijdens de cursus werkte we allemaal met dezelfde foto’s. Ik retoucheerde boten in rivieren en kleurde portretten in. Maar ik was natuurlijk veel liever met een interieurfoto aan de slag gegaan. Na veel oefenen, zag ik het resultaat van mijn foto’s met sprongen verbeteren!

Verder waren er geen mogelijkheden om door te groeien. Was ik de enige verkoopstylist met ambities? In 2011 besloot ik lid te worden van de beroepsvereniging Crisp; tegenwoordig BNS Crisp. Kort daarna werd een onafhankelijk Keurmerk voor stylisten geïntroduceerd. In april 2012 werden de eerste 10 Keurmerkstylisten benoemd. Topstylisten met ambities, die regelmatig werden bijgeschoold. Een feest van herkenning.  Ik was niet de enige vastgoedstylist met ambities. Mijn doel werd bepaald. Daar wil ik naartoe groeien. Gemotiveerder dan ooit ben ik structureel gaan werken richting het Keurmerk niveau.

Vakidioot

Ik investeerde in een business coachingstraject. Helaas bleek er geen business coach te vinden die gespecialiseerd was in mijn vak, waardoor ik de kennis altijd heb moeten vertalen naar mijn werk. Dat maakte mijn traject tijdrovender dan nodig. Maar het was de moeite waard. Bij de portfolio-check bleek dat ik klaar was voor het Keurmerk op te gaan.

Ik leerde Liesbeth kennen op de beoordelingsdag voor het Keurmerk Vastgoedstylist. Eindelijk ontmoette ik een ambitieuze collega die zo’n beetje hetzelfde pad had bewandeld én dezelfde ambitie had als ik! We hielden contact. Sparren over opdrachten, klanten, fotografie, apparatuur, wat wel en niet werkt etc. brengt nieuwe inzichten. Het voelde goed om een collega te hebben. Ik geloof namelijk niet in concurrentie. We hebben ieder onze eigen kwaliteiten en klanten.

In de afgelopen jaren heb ik ontzettend veel geleerd en verschillende dingen geprobeerd. Een vakidioot in hart en nieren. Ik doe bijna geen dingen die ik niet leuk vind. Ik weet zeker dat mijn weg rechter en korter had kunnen zijn als ik eerder met andere ambitieuze vastgoedstylisten in contact was gekomen. Tenslotte hebben wij allemaal hetzelfde doel. Zorgen dat woningen snel én tegen een mooie prijs kunnen worden verkocht. Hoe meer, hoe liever. Er is werk genoeg!

Stilstand is achteruitgang

Ik zal nooit lang achterover leunen. Persoonlijke en zakelijke groei en ontwikkeling vind ik belangrijk, zowel voor mijzelf als voor mijn bedrijf. Ik daag mezelf graag uit om nieuwe dingen te leren, maar inmiddels weet ik ook dat ik groei door te doen.

En nu ben ik benieuwd naar jou! Herken je iets in mijn verhaal? Wat zou jij willen leren? Waar liep of loop je vast? Ik hoor het graag!

Hartelijke groet,
Ursula Ouwerkerk

Carin van Amerongen
Door

Carin van Amerongen

op 18 May 2017

Goedemorgen Ursula, Wat een bijzonder verhaal. Apart om zoveel herkenningspunten te lezen. Ooit (1999:-)) ben ik begonnen in de makelaardij, als binnendienstmedewerker tot ass. makelaar. Na het dieptepunt in de woningmarkt 2012, ben ik begin 2015 mijn bedrijf TudorStyle gestart. De opleiding bij House of KiKi gevolgd, al snel de fotografie opgepakt en inderdaad, de cameratechniek geleerd van mijn zoon (audiovisueel specialist en cameraman), de interieurfotografie in de praktijk met vallen en opstaan. Inmiddels lid van BNS Crisp en bijna klaar met de opleiding Interieurstylist. Kortom ben constant bezig mezelf te verbeteren. Wat zou ik graag willen leren? Hoe overtuig ik makelaars in deze huidige tijd? Dat Verkoopstyling een dienst is die niet altijd gratis weggegeven mag worden. Dat woningfotografie en verkoopstyling twee verschillende disciplines zijn. Ik loop hier steeds tegenaan omdat de makelaar zegt, de fotograaf zorgt voor de styling of verkoopstyling is zonde van je geld etc. Kortom goede presentatie verkoopt en kost dus ook wat. Dankjewel dat ik dit even mag opschrijven. Groetjes Carin

Liesbeth Oldeman
Door

Liesbeth Oldeman

op 18 May 2017

Hoi Carin, leuk dat je zoveel herkent in het verhaal van Ursula. Ook ik herken mij er in ;-) We nemen je vragen mee. Die zijn heel waardevol voor ons, daar gaan we zeker wat mee doen! Groetjes, Liesbeth

Ursula Ouwerkerk
Door

Ursula Ouwerkerk

op 18 May 2017

Hoi Carin, Dank je wel voor je reactie. Leuk dat jij je herkent in mijn verhaal. Fijn dat ik niet de enige ben ;-) Mooie vraag! Verkoopstyling en woningfotografie zijn 2 totaal verschillende diensten. Ik wil er zelfs nog een derde aan toevoegen, namelijk fotostyling. Een technisch goede foto is lang niet altijd een aantrekkelijk beeld om naar te kijken. En dan bedoel ik niet eens de enorme groothoek. Op welke manier zou jij antwoord op je vragen willen krijgen, Carin? Een webinar, een blog, een video of... Ik hoor het graag! Groetjes, Ursula

Carin van Amerongen
Door

Carin van Amerongen

op 21 May 2017

Dankjewel Liesbeth en Ursula voor jullie reacties. Inderdaad fotostyling is ook een dienst die sterk onderschat wordt. Zie uit naar een webinar maar zou het nog leuker vinden om eens een 'live' gesprek met jullie beiden te hebben. wellicht tijdens de ALV van BNS Crisp? Groetjes Carin

Liesbeth Oldeman
Door

Liesbeth Oldeman

op 21 May 2017

Hoi Carin, Ik kom 1 juni naar de ALV, lijkt me zeker leuk je live te spreken. Tot dan!

Henrike
Door

Henrike

op 04 Aug 2017

Hallo Ursula, Wat een mooi stukje hebje geschreven! Wij hebben onze woning een tijd te koop gehad zo'n 6 jaar geleden. Ik had toen geen werk en alles rond de verkoop van het huis sprak mij zo ontzettend aan! Ik verslond. funda en kon op een gegeven oment aan de foto's zien, welke makelkaar het huis in de verkoop had. Ik heb toen ook overwogen om vastgoedstylist te worden. Uiteindelijk niet gedaan. Nu weer aan het werk, maar mijn contract stpt eind september. Als ik jou verhaal lees, begint het weer te kriebelen! Ik zou zo mijn creativiteit in dit vak kwijt.. Ik vraag me alleen af of er op dit moment vraag naar is. De huizenmarkt gaat zo goed, veel woningen zijn al verkocht voor ze op funda staan. Of denk je dat er genoeg markt voor is? Als er genoeg vraag naar is wil ik zeker weer gaan overwegen om hier iers mee te doen.

Ursula Ouwerkerk
Door

Ursula Ouwerkerk

op 04 Aug 2017

Dank je wel voor je reactie, Henrike. Het maakt niet zoveel uit hoe het gaat met de huizenmarkt. Op dit moment verkopen huizen wat sneller, maar slecht gepresenteerde woningen verkopen altijd minder goed. Huizenverkopers en zoekers zijn inmiddels ook gewend geraakt aan de "nieuwe standaard" van woningpresentaties. Bovendien wil ik als vastgoedstylist altijd een hogere vraagprijs realiseren, daarmee verdient de klant de investering ruimschoots terug. Dus ons werk heeft altijd toegevoegde waarde.

Noah
Door

Noah

op 12 Nov 2018

hoi Ursula, ik vind je stukje zo leuk om te lezen. Ik wil zo graag iets gaan doen met styling, alleen zou ik niet weten waar ik moet beginnen. Ik hoop dat jij mij hier mee kan helpen. Thuis ben ik continue bezig met het vervangen, verplaatsen en veranderen van mij decoratie hihi. ik wil ook van mijn passie, werk maken...

Ursula Ouwerkerk
Door

Ursula Ouwerkerk

op 14 Nov 2018

Dank je wel voor je reactie. Leuk dat jij ook van je passie je werk wilt maken! Weet je al of je interieur- of vastgoedstyling wilt gaan doen? Wij geven regelmatig gratis (online) informatiebijeenkomsten. We laten zien wat vastgoedstyling is, wat een vastgoedstyist doet én hoe je vastgoedstylist kunt worden. Via deze" rel="nofollow" target="_blank">https://vastgoedstylingopleiding.nl/webinar-vastgoedstylist-worden">deze pagina kan je je gratis aanmelden voor de eerstvolgende informatiebijeenkomst.

Reactie plaatsen