10 Tips voor een succesvolle start als vastgoedstylist
2 min. leestijd

10 Tips voor een succesvolle start als vastgoedstylist

Het vak van vastgoedstyling spreekt veel vrouwen aan. En dat is niet voor niets: het is creatief, afwisselend en je kunt het zelfstandig uitoefenen – als ondernemer of in dienst, bijvoorbeeld bij een makelaarskantoor.  

Veel cursisten van de Vastgoedstyling Opleiding kiezen, net als ik destijds, voor het ondernemerschap. En hoewel je in de opleiding leert hoe je een woning optimaal presenteert, is ondernemen echt een vak apart.

Daarom deel ik in deze blog 10 praktische tips voor iedereen die als zelfstandig vastgoedstylist wil starten. Geen vage theorie, maar inzichten uit de praktijk – zodat jij met meer vertrouwen en focus aan de slag kunt.

1. Spring in het diepe

Veel starters combineren hun bedrijf met een parttime baan. Begrijpelijk, maar weet dat een goede start veel tijd en energie vraagt. Focus maakt het verschil. Als je ruimte hebt om fulltime aan je bedrijf te bouwen, groeit je netwerk en je zichtbaarheid sneller. Dan ontstaat het sneeuwbaleffect: meer klanten, een sterker portfolio en mond-tot-mondreclame die voor je gaat werken.

2. Zet snel een 'basis' website online

Wachten tot je website ‘af’ is, kan je groei vertragen. Begin met een eenvoudige pagina waarop duidelijk staat wie je bent, wat je doet en hoe je bereikbaar bent. Dat is genoeg om je eerste klanten te werven. Verbeteren kan altijd later – belangrijker is dat je zichtbaar bent.

3. Denk in concepten

Starters verliezen veel tijd aan details zoals logo’s, huisstijl en perfect geformuleerde diensten. Zie je bedrijf als een concept in ontwikkeling. Je mag onderweg bijsturen. Start dus liever met wat je nú hebt, dan te blijven sleutelen achter de schermen.

4. Blijf leren

Na de opleiding begint het pas echt. De woningmarkt verandert voortdurend, net als het vak van vastgoedpresentatie. Kijk waar jouw interesses liggen – fotografie, meubelverhuur, video, plattegronden – en verdiep je daarin. Word specialist in iets waar jij energie van krijgt én wat waardevol is voor jouw klanten.

5. Zoek sparringpartners

Ondernemen kan soms eenzaam zijn. Zorg dat je mensen om je heen hebt om mee te sparren. Dat kan via ondernemersnetwerken, coworking-plekken of – als je een opleiding bij mij volgt – via de VSO Community. Daar organiseren we regelmatig (online en live) sessies om ervaringen uit te wisselen en elkaar te inspireren.

6. Plan je werktijd

Werk je vanuit huis? Dan is het belangrijk je werk serieus te plannen. Zet vaste blokken in je agenda en bewaak je focus. Anders loop je het risico om ‘tussen de bedrijven door’ te werken – met als gevolg dat je ’s avonds of in het weekend moet doorwerken.

7. Beschrijf je ideale klant

Niet iedereen is jouw klant. Denk na over wie jij het liefst helpt, en waarom. Als je helder hebt wie jouw ideale klant is, kun je daar je communicatie, aanbod en diensten op afstemmen. Dat maakt je aantrekkelijker én herkenbaarder voor de juiste mensen.

8. Kies je niche

Kiezen is spannend, maar noodzakelijk. Richt je op een doelgroep of probleem dat jij goed kunt oplossen. Daarmee onderscheid je je en trek je klanten aan die écht bij je passen. Je aanbod wordt scherper, je marketing effectiever.

9. Investeer bewust

Starten als vastgoedstylist hoeft niet duur te zijn. Je hebt geen grote lening nodig. Natuurlijk zijn er investeringen – in apparatuur, software of ondersteuning. Maar doe dit alleen als het nodig is en als je weet dat het zich terugverdient. Begin lean: huur een boekhouder pas in als je genoeg opdrachten hebt, en koop die mooie camera pas als je zeker weet dat je vastgoedfotografie gaat aanbieden.

10. Beloon jezelf

Je bent je eigen baas – dus ook degene die jezelf moet motiveren. Vier je successen, hoe klein ook. Een nieuwe klant? Trakteer jezelf. Een goed afgeronde opdracht? Koop dat bloemetje of ga een middag de stad in. Zo houd je het ondernemen leuk en blijf je met plezier doorgaan.

Ondernemen is óók een vak – en dat kun je leren

Je hoeft niet per se te gaan ondernemen om als vastgoedstylist aan de slag te gaan. Maar als je ervoor kiest om zelfstandig te werken, dan komt daar meer bij kijken dan alleen je vak goed uitoefenen. Ondernemen is een vak apart – en dat kun je leren.

Wil je ontdekken hoe je met vertrouwen een eigen bedrijf opbouwt als vastgoedstylist? Dan is de Cursus Ondernemerschap voor vastgoedstylisten iets voor jou. Praktisch, helder en speciaal ontwikkeld voor vrouwen die zelfstandig willen starten én groeien.