Is Rome jouw eindbestemming?
13 juni 2017 
2 min. leestijd

Is Rome jouw eindbestemming?

Het spreekwoord “dat veel wegen naar Rome leiden”, ken je vast wel. Maar soms kan het best wel handig zijn als de juiste route wordt aangegeven. Dat bij pech aan de weg ook hulpdiensten aanwezig zijn, die jouw auto kunnen repareren. Of reisgidsen beschikbaar die je de snelste of meest bezienswaardige route kunnen adviseren.

Ik weet nog goed, dat toen ik de opleiding tot vastgoedstylist volgde, ik niet genoeg van het vak kon krijgen. Wat was het heerlijk om vastgoedstyling te leren. Te ontdekken dat het vak perfect bij mij paste. Te dromen over een toekomst die bestond uit alleen maar het restylen van woningen voor de verkoop. Ik verslond alle informatie die ik kon vinden en heb meteen ook een opleiding tot interieurstylist gevolgd.

Datzelfde herken ik nu bij onze studenten. Iedereen die aan de basisopleiding vastgoedstyling begint, raakt volledig verslingerd aan het vak. Leren kost totaal geen moeite en alle informatie wordt opgezogen. Hoe heerlijk zal het leven zijn als je eenmaal aan de slag kunt gaan als vastgoedstylist? Als je op deze heerlijke roze wolk zit en er niet af wilt vallen, stop dan met lezen 😉

Ik kan je vertellen dat na de opleiding de harde werkelijkheid begint. Zeker als je uit loondienst komt en als zzp-er aan de slag wilt gaan als vastgoedstylist. Helaas staan klanten niet meteen aan je deur te kloppen om geholpen te worden. Terwijl als je om je heen kijkt, je echt wel ziet dat er als vastgoedstylist heel veel zinnig werk uitgevoerd kan worden. Verkopers waarvan de woningpresentatie beneden peil is, maar die heilig in de makelaar blijven geloven dat vastgoedstyling echt niet nodig is. Makelaars die hun klanten geen vastgoedstyling aanbieden, omdat ze dat zien als een kostenpost in plaats van een investering in een snellere verkoop. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Die eerste opdrachten komen echt niet automatisch bij je binnen.

Hoe kun je snel een goede boterham verdienen als vastgoedstylist?

Hoe wordt jouw bedrijf succesvol en winstgevend? Hoe krijg je automatisch een stroom van klanten bij je binnen? Allemaal vragen die je natuurlijk snel beantwoord zou willen hebben, zodat de reis naar Rome wat makkelijker gaat.

Ondernemen is een vak apart

Startende vastgoedstylisten vergeten dat nog wel eens. Netzoals je een opleiding volgt voor vastgoedstyling, zou je in feite ook een opleiding voor ondernemen moeten volgen. Even een succesvol bedrijf opzetten, gaat niet zo makkelijk. En ik spreek uit ervaring. Al 20 jaar ben ik ondernemer. Ik heb ondertussen mijn vierde bedrijf (Vastgoedstyling Opleiding) opgericht. Ik weet ondertussen dat ik niet mag verwachten dat een nieuw bedrijf meteen vanaf de start winstgevend is.

Iedere cent die je de eerste maanden en soms jaren verdient, stop je terug in jouw bedrijf. Je hebt nieuwe apparatuur nodig, een nieuwe website, nieuwe promotiematerialen, etc. etc.. Maar ook liggen je tarieven de eerste paar jaar meestal wat lager omdat je starter bent of omdat je je starter voelt. Je pakt alles aan, werkt voor voordelige tarieven om een klantenkring op te bouwen en ervaring op te doen. Dat is ook investeren in je bedrijf! De eerste jaren zijn om die reden vaak geen vetpot. Dat mag je niet verwachten, want dan word je, vrees ik, hevig teleurgesteld.

Ga op reis!

Om je doel te bereiken, zul je wel op reis moeten gaan. Als je blijft wachten tot het juiste moment, word je ingehaald door anderen. Dus ga op pad, ga doen! Fouten maken geeft niet. Daar leer je van, daar word je beter en sterker van.

Ik ken ondertussen de weg Rome. Met vallen en opstaan heb ik een route ontdekt. Ik heb ervaren dat er ook andere routes mogelijk zijn. Helaas heb ik met veel omleidingen te maken gehad, omdat mijn reisgidsen geen verstand van vastgoedstyling hadden, waardoor mijn reis regelmatig vertraging opliep.

Misschien vind je het ook tijd worden professionele reisleiding in te schakelen. Iemand die je tips kan geven over de juiste route die bij jou past. Die je kan vertellen waar je kunt tanken. Wat interessante plekken zijn om onderweg even bij te stoppen en de moeite waard zijn om te bekijken. Zodat jouw reis naar Rome interessant en overzichtelijk wordt.

Is Rome jouw eindbestemming? Of heb je een hele andere bestemming in je gedachten? Ik ben heel benieuwd. Ik nodig je van harte uit om hieronder te reageren.

Kies Opleiding
Door

Kies Opleiding

op 21 Jul 2017

Hoi Liesbeth, Interessant artikel heb je geschreven. Het is een veel voorkomend verhaal dat afgestudeerden bergen verwachten, maar met hun neus op de feiten worden gedrukt dat niet elk bedrijf om hen staat te springen. Bedankt voor je verhaal. Ben benieuwd naar overige artikelen

Liesbeth Oldeman
Door

Liesbeth Oldeman

op 21 Jul 2017

Beste H. Zeelenberg,Dat geldt inderdaad voor afgestudeerden die bij een bedrijf aan de slag willen maar ook als zelfstandige aan de slag willen. Dan blijkt ondernemen echt een vak apart waarvoor ze (nog) geen opleiding hebben gevolgd. Meer artikelen over ons vak, verkoopstyling, vind je hier in ons blog.

Reactie plaatsen