arrow_drop_up arrow_drop_down
Wat is een vastgoedstylist?
25 april 2017 

Wat is een vastgoedstylist?

Omdat het vak van een vastgoedstylist nog relatief nieuw is in Nederland, is lang niet voor iedereen duidelijk wat een vastgoedstylist precies doet. Als je onderstaande definitie leest van wikipedia, dan valt meteen op dat de term vastgoedstyling en verkoopstyling door elkaar worden gebruikt en in feite hetzelfde betekenen.

wat is vastgoedstylist

Om een goed beeld te geven waar een vastgoedstylist verantwoordelijk voor is, geven wij in dit artikel een uiteenzetting van wat een vastgoedstylist niet is. En waar het vak grenst aan andere vakgebieden. Je zal zien dat vastgoedstyling een breed vakgebied is, waarbinnen ook weer verschillende specialisaties mogelijk zijn. Een vastgoedstylist kan zowel een man als een vrouw zijn. Omdat het vak in de meeste gevallen door een vrouw wordt uitgeoefend, gebruiken wij in dit artikel regelmatig de ‘zij’ vorm. Maar mannen, we nodigen jullie graag uit om je dit vak eigen te maken 😉

Een vastgoedstylist is geen interieurstylist

Dit is, denk ik, één van de meest gemaakte fouten. Misschien ook wel omdat het woord vastgoed en interieur voor de meeste mensen niet een duidelijk verschil aangeven. Er bestaan echter wel grote verschillen tussen deze twee vakgebieden.

In het kort..… Een vastgoedstylist zorgt voor een aantrekkelijke woningpresentatie en maakt van een ‘thuis een huis’. Een interieurstylist doet juist het omgekeerde, die maakt van een ‘huis een thuis’.

Grote verschillen tussen deze twee vakgebieden zitten ‘m in het doel, de doelgroep, de periode en het budget. Het doel van vastgoedstyling is een woning aantrekkelijk te maken voor de verkoop en richt zich met de styling op een breed publiek, de potentiële kopers. Interieurstylisten daarentegen zullen een woning juist specifiek voor de huidige bewoners stylen, zodat die een lange periode er zo prettig mogelijk in kunnen wonen.

Met vastgoedstyling wil je de stylingperiode zo kort mogelijk houden, namelijk alleen tijdens de verkoop. Verder is de return of investment leidend. Dat wil zeggen, de investering in vastgoedstyling dient zich minimaal terug te verdienen in een hogere verkoopprijs of een snellere verkoopperiode. Bij interieurstyling zal het budget van de bewoners leidend zijn. Daarbij wordt niet gekeken naar het commerciële plaatje, de wensen en behoeftes van de bewoners staat hier centraal.

Een vastgoedstylist geen interieurverzorger

Omdat hygiëne een belangrijk aspect is in de aantrekkelijkheid van een woning, zal een vastgoedstylist oog moeten hebben voor de schoonheid van een woning. Een woning die er netjes uitziet en fris ruikt, voelt voor kopers aangenaam. Daar zal een vastgoedstylist de verkopers altijd attenderen op aspecten in een woning die schoon gemaakt dienen te worden. Geur speelt hierin een belangrijke rol.

De uitvoering van het schoonmaakwerk laat een vastgoedstylist over aan een interieurverzorger of geeft zij als huiswerk mee aan de verkopers van de woning. In de meeste gevallen zal zij dat niet zelf doen, omdat dat niet haar specialisatie is.

Een vastgoedstylist is geen professionele organizer of opruimcoach

Een huis verkoopklaar maken, begint vaak met het uit- en opruimen van een woning. Een vastgoedstylist weet precies op welke slimme manier een woning voor de verkoop er opgeruimd uit kan zien. Zij geeft tips waarmee snel resultaat bereikt kan worden en dat zullen vaak andere tips zijn dan een opruimcoach zal geven. Een professionele organizer gaat veel verder in het opruimproces en zal bewoners helpen structuur in de chaos te creëren. Dat gaat van administratie tot aan huishoudmanagement.

Als blijkt dat een woning en de bewoners echt hulp nodig hebben bij het opruimen en ordenen van hun spullen, dan kan het verstandig zijn extra hulp van een opruimcoach in te schakelen. Een vastgoedstylist helpt haar klanten om snel, ‘quick & dirty’ een woning op te ruimen en niet om op lange termijn een ordelijke en nette woning te creëren.

Een vastgoedstylist is geen interieurontwerper, architect of bouwkundige

Misschien is dit misverstand wel in de wereld gekomen door populaire tv-programma’s zoals de TV-makelaar, waar onverkoopbare, extreem ingerichte woningen volledig worden verbouwd en omgetoverd worden tot instap-klare woningen. Hierdoor lijkt het dat vastgoedstylisten alleen worden ingeschakeld als een woning volledig opgeknapt en opnieuw ingericht wordt.

Dat is gelukkig niet het geval. In deze programma’s zie je alleen de extreme probleemgevallen. De meeste woningen die in Nederland in de verkoop gaan, verkeren in redelijke, tot goede, staat. Hebben geen (grote) technische gebreken en extreme interieurs, waardoor deze woningen met eenvoudige ingrepen kunnen worden omgetoverd tot aantrekkelijke verkoopobjecten.

Vastgoedstylisten richten zich voornamelijk op de cosmetische gebreken van een woning. De vergelijking met wat het verschil is tussen een visagist en een plastische chirurg, is heel verhelderend. Een visagist accentueert de sterke kanten van een gezicht en camoufleert of corrigeert de minder sterke punten met behulp van make-up, zonder daarin te snijden zoals een plastisch chirurg dat doet.

In feite doet een vastgoedstylist hetzelfde met een woning. Zij zal de pluspunten van een woning accentueren en de minpunten camoufleren met behulp van interieurelementen, zoals meubels, woonaccessoires en wand- en vloerafwerkingen, zonder dat een woning hoeft te worden verbouwd. Een vastgoedstylist let daarbij voornamelijk op de de cosmetische gebreken van een woning.

Een bouwkundige, architect of interieurontwerper pakken de constructie en bouwkundige elementen van een woning aan. Die ‘snijden’ in een woning, terwijl een vastgoedstylist zich alleen op de afwerking van een woning richt.

De uitdaging voor een vastgoedstylist is om met bestaand meubilair en woonaccessoires een woning aantrekkelijk te maken voor een breed publiek. Waardoor budgetten laag kunnen blijven en de investering in een optimale presentatie voor de verkoop snel terug wordt verdiend. Bijvoorbeeld door een hogere verkoopprijs of een snellere verkooptijd van de woning.

Wij zijn benieuwd hoe jij over bovenstaande denkt. Heb jij nog aanvullingen of leuke vergelijkingen? Deel je mening hieronder!

Ben je door dit artikel nieuwsgierig geworden of het vak ook iets voor jou is? Meld je dan meteen aan voor de gratis training “Vastgoedstylist worden?”.

Carin van Amerongen
Liesbeth Oldeman
Door

Liesbeth Oldeman

op 26 April 2017

Dank je Carin, mocht je toch aanvullingen hebben, laat het ons weten! Groetjes, Liesbeth

Reactie plaatsen

Cookies?