Kleur onmisbaar voor vastgoedstyling

Kleur onmisbaar voor vastgoedstyling

Kleur is een onmisbaar element voor vastgoedstylisten om ruimtes in een woning optimaal te presenteren voor de verkoop. Enerzijds zal er kleur verwijderd moeten worden omdat teveel kleur een ruimte kleiner laat lijken. Anderzijds zal juist kleur worden toegevoegd om sfeer aan een woning voor de verkoop te geven.

Hoe werkt kleur?


Kleurwaarneming is alleen mogelijk dankzij reflectie van licht. Een object met een bepaalde kleur heeft die kleur vanwege de reflecterende eigenschappen.

Zonlicht is voor ons wit licht, maar eigenlijk bestaat het uit verschillende kleuren licht. Deze kleuren worden zichtbaar als het ‘witte’ zonlicht wordt gebroken door regendruppels. Doordat de ene kleur sterker gebroken wordt dan de andere kleur, zien we een regenboog. Rood wordt het minst sterk gebroken en violet het sterkst. De volgorde van de regenboog is altijd hetzelfde, omdat de verschillende kleuren altijd op dezelfde manier gebroken worden. De kleuren van de regenboog zijn samen het kleurenspectrum. Dit kleurenspectrum heeft aan het uiteinde rood en aan het andere uiteinde violet.

De kleuren van de regenboog zijn: Rood, oranje, geel, groen, indigo en violet. Zwart en wit, met daartussenin grijs, zijn eigenlijk geen echte kleuren. Wit is in feite een combinatie van heel veel kleur en zwart is het ontbreken van kleur. Ze worden ook wel ‘neutrale kleuren’ genoemd.

Kleurencirkel


De kleurencirkel is een methode om zichtbaar te maken hoe de primaire en secundaire kleuren in elkaar overlopen. De primaire kleuren zijn de basiskleuren rood, geel en blauw. De secundaire kleuren zijn groen, paars/violet en oranje. Deze worden gemengd met de primaire kleuren. Er zijn ook nog tertiaire kleuren. Deze krijg je door de primaire kleuren te mengen met de secundaire kleuren.

Balans


Er zijn geen vaste regels qua kleur om ruimtes te optimaliseren. Ook omdat kleur erg modegevoelig is.

kleurvastgoedstylingDit voorbeeld geeft goed aan hoe onrustig(en modegevoelig) fel gekleurde muren kunnen zijn


Wel zijn er een paar richtlijnen waarmee ruimtes optimaal gepresenteerd worden:
  • Pas op met meerdere primaire kleuren (rood, geel of blauw) naast elkaar in één ruimte. Als er te weinig wit-vlakken aanwezig zijn, kan deze combinatie al snel druk overkomen.
  • Veel verschillende kleuren naast elkaar zorgen ook voor onrust in een kamer. Beter is om dan te kiezen voor één accentkleur, die vaker in een ruimte in verschillende kleurgradaties terugkomt.
  • Grote oppervlaktes voorzien van felle kleuren maken ruimtes al snel schreeuwerig en donker, vandaar dat die wanden het beste wit of in een lichte tint geschilderd kunnen worden.
Reactie plaatsen