Het verschil tussen vastgoedstyling en interieurstyling

Het verschil tussen vastgoedstyling en interieurstyling

Vaak wordt vastgoedstyling verward met interieurstyling. Het verschil tussen een vastgoedstylist en een interieurstylist is niet altijd duidelijk voor huiseigenaren en zelfs niet altijd voor makelaars. Dat wordt mede veroorzaakt door het feit dat veel interieurstylisten ook vastgoedstyling als dienst aanbieden en andersom; vastgoedstylisten bieden ook vaak interieurstyling als dienst aan.

Verschillen tussen vastgoedstyling en interieurstyling:


1. Het doel


Het grote verschil in beide vakgebieden is het doel van de styling. Een vastgoedstylist zal van een 'thuis' een aantrekkelijk huis voor verkopers realiseren, met als doel een succesvolle verkoop. Dat kan zijn of een snelle verkoopperiode of een hogere verkoopprijs. Met vastgoedstyling verhoog je de waarde van een huis. Het doel is niet om de huidige bewoners zo aangenaam mogelijk in de woning te laten leven. Vastgoedstyling is pure marketing. Een interieurstylist zal juist worden ingeschakeld wanneer bewoners de wens hebben om van hun huis een echt thuis te maken. Het doel is dan om er zo lang en zo prettig mogelijk in te blijven wonen. Dit is juist het tegenovergestelde van wat een vastgoedstylist doet.

De doelgroep


Een vastgoedstylist is gespecialiseerd in de restyling van woningen voor de verkoop. Dus dat betekent dat de doelgroep, voor wie ze stylen, de koper is en niet de huidige bewoners. Hierdoor kan het voorkomen dat de restyling niet in de smaak zal vallen bij de klant, de huidige bewoner. Een vastgoedstylist kan ook bepalen welke op doelgroep gefocust moet worden om de woning zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor een breed publiek.

De duur van vastgoedstyling


Vastgoedstyling wordt alleen toegepast in de periode dat de woning te koop staat, terwijl interieurstyling als doel heeft om de bewoners voor een langere periode (vaak meerdere jaren) zich echt thuis te laten voelen in hun huis. Projecten op het gebied van interieurstyling nemen daarom vaak een langere periode in beslag, terwijl vastgoedstylingopdrachten vaak korte, snelle projecten zijn omdat een woning altijd snel verkocht dient te worden.

Het budget


Juist vanwege de korte termijn van vastgoedstyling is het de bedoeling dat de restyling voor een zo laag mogelijk budget wordt gerealiseerd. Hierbij is het rendement van groot belang. Met een relatief kleine investering, een zo hoog mogelijke verkoopprijs proberen te realiseren is echt een uitdaging. Daarom worden er ook wel eens kartonnen meubels gebruikt voor de woningpresentatie. Bij interieurstyling is het budget afhankelijk van de wensen van de bewoners.
Reactie plaatsen